Jak efektivně využít zahradu

V případě, že vlastníte zahradu, pak dozajista víte, jak náročná je její údržba, a to po fyzické i časové stránce. Chcete-li bohatou úrodu, je zapotřebí dát vašim plodinám dostatečnou péči. Ať už se jedná o pravidelné zavlažování, okopávání, odstraňování plevele či dostatečné hnojení.
paprika a česnek.jpg

Není však nic krásnějšího než odměna za poctivě vykonanou práci v období sklizně. Užitková zahrada není v dnešní době nic neobvyklého, jelikož kdo by nechtěl mít k dispozici čerstvé ovoce a zeleninu, o jehož původu ví vše a může si tak být zcela jist jeho kvalitou a chutí? Alternativou je nákup BIO ovoce a zeleniny, kde si však znatelně připlatíte za kvalitu, navíc jak je známo, plody vlastní práce přeci jen chutnají nejlépe.
čerstvé cukety.jpg
Samozřejmě není třeba zmiňovat ani ekologičnost a prospěšnost pěstování vlastních plodin. Můžeme-li shrnout výhody vlastní zahrady, jsou následující:

· o kvalitě a původu ovoce a zeleniny víte vše čili máte možnost vyvarovat se umělým hnojivům, pesticidům a jiným chemikáliím
· můžete si být jistí čerstvostí a chutí
· ušetříte, srovnáme-li náklady na pěstování a ceny kvalitních plodin v obchodech
· možnost práce na zahradě na čerstvém vzduchu může být pro mnohé uklidňující a představovat účinnou relaxaci až terapii

Otázkou může být, jaké plodiny se vyplatí pěstovat. Adeptů je hned několik, především typické plodiny, které užijete v každodenní kuchyni: česnek, cibule, mrkev, celer, paprika, rajče, květák či hrách. V případě ovoce pak můžeme zmínit klasické ovocné stromy, či keře rybízu a angreštu, v období léta vás pak dozajista osvěží jahody či maliny.
hrábě v záhonu.jpg

Cuketa coby skrytý gastronomický zázrak


Plodinou, která bývá často neprávem opomíjena je cuketa. Dozajista vás však nezklame, vyznačuje se nenáročností na pěstování a variací možností následného zpracování v kuchyni, kdy můžete tvořit vše od krémových polévek přes chutné pomazánky . Dejte ji proto příležitost a litovat nebudete!

5.0
03
1 rokem ago