Oblíbené kešu

Kešu, které tolik milujeme coby lahodnou pochutinu či jako součást mnohých jídel, jsou semena tropického stromu nesoucího název ledvinovník západní. Tento strom roste na plantážích v Indii, Brazílii, Nigérii, Vietnamu, Pobřeží slonoviny, Tanzanii a Indonésii. Svým složením jsou velmi prospěšné pro lidský organismus. S čím nám jejich pravidelná konzumace může pomoct a proč jsou pro nás tolik prospěšné?

Původně byly kešu ořechy šlechtěny v Brazílii, odkud se díky mořeplaveckým výpravám v 16. století dostaly do Indie, z níž se potom rozšířily napříč celou jihovýchodní Asií, až se dostaly i do Afriky. Název pochází z portugalského označení pro čaj, překládá se jako ořech, který se produkuje sám.

cashew-nut-1098177_1280

Zajímavostí pak je, že peckovice je vlastně plodem jakési neobyčejné jabloně, na níž vyrůstá nejdříve plod kešu, teprve později se objevuje samotné jablko bohaté na vitamín C. Má ale velmi ostrou chuť, pro niž není jeho konzumace zcela běžná.

Přestože složením převažují tuky, lze je považovat za prostředek podporující hubnutí. Další významné zastoupení mají také bílkoviny a sacharidy, z minerálů především vápník, draslík, fosfor, hořčík, ale nalezneme zde i fluor, jod, kobalt, mangan, selen, zinek nebo třeba železo. Z vitamínů je hojně zastoupena skupina B, dále C, E a K.

fruits-1205990_1280

A jaký vliv mají na lidské zdraví?

  1. Snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění

Pravidelná konzumace zaručí nejen menší riziko nemocí srdce, ale pomůže také v boji s vysokým cholesterolem, krevním tlakem či obezitou. Díky podpoře srdce mají zároveň pozitivní vliv na zvládání stresu.

  1. Brání vzniku žlučových kamenů
  2. Pomáhají při hubnutí

Přestože se to může zdát podivné, pomáhají při hubnutí. Sice mají vysoký obsah tuku, ale mimo něj mnoho dalších živin, minerálních látek či mastných kyselin, které podporují hubnutí. Pocit sytosti bude delší, takže si odpustíte další svačinku či přejídání.

  1. Prevence proti rakovině

Riziko proti rakovině platí především v trávicím traktu (játra, tlustého střeva, slinivky).

  1. Pomáhají udržovat kosti zdravé
  2. Podporují mozkovou funkci
  3. Chrání před bolestmi hlavy
  4. Podporují zdravou pokožku
  5. Neutralizují bakterie v ústní dutině

4 měsíci ago